Soukya, Bangalore

About the Hotel

SOUKYA is located on thirty acres of beautifully cultivated land in the countryside east of Bangalore, less than half an hour from the airport. Nine major structures are built around an oval, the centre of which is filled with lawns, flowers, trees and a symbolic Open Portal that encourages an open heart, mind and soul. These nine buildings – the medical centre, the administrative centre, the yoga hall, the therapy centre, the dining hall, and the four residential clusters are all built in the South Indian traditional style, making use of as many local and handmade materials as possible. All buildings are ground-level structures, helping the body to connect at all times with the magnetic force of the earth.

It has been designed with functionality and aesthetics in mind. From the fountains to the main structures, from the gardens to the orchards, all attempts have been made to retain as much of nature as possible. The foliage, perennial plants and flowers that require less water and maintenance are of many different colours. Avenues of flowering trees have also been planted to ensure flowers throughout the year."

Accommodation details

Soukya is a residential holistic health centre that is spread over an area of 32 acres of organic farm. The farm grows various vegetables and fruits, which are used in the kitchen of Soukya at Bangalore. The holistic health centre Soukya has 16 rooms, which include four suites and 12 deluxe rooms. The suites at Soukya have a private garden and open air shower while deluxe rooms have attached gardens.

The Soukya Bangalore serves egg+vegetarian food. The food at the Soukya is basically low on fat, salt and spice. The holistic health centre has a fixed menu, for those taking treatments at the centre are served prescribed diet. Alcohol and smoking are strictly prohibited inside the center.

Activities

SHANTHI ('Peace') The yoga and meditation hall is an open-air circular structure based on the concept of the traditional mud-walled thatched roof hut. The low-rise mud walls were plastered by hand, and the handmade black oxide floor absorbs negative energy. The whole structure is covered by a large conical roof that is one of the largest in India to be secured without a central support.

SHALA ('Healing Abode')The therapy centre has separate but identical male and female areas that mirror each other. The comfortable waiting area is centrally located and shared by both sides, with a view of the medical herbs and plants that are growing, as well as the Gujarati mirror and glass artwork that adorns the exterior of the building on the theme of the 'Tree of Life'. The earthy red colour of the walls is common in villages here and is traditionally believed to absorb the sun's energy into thebuilding.

Picture Gallery


Copyright © 2012 Indian Escape All Rights Reserved.